2014. július 17., csütörtök

Veronica Roth: A beavatott


Veronica Roth: A beavatott




Fülszöveg:

Beatrice Prior a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e - vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is.




Borítóról:

Az eredeti, nem filmes borítóval vettem meg a könyvet, de egyáltalán nem bánom. Imádom a borítót. A bátrak tűzben égő jele és Chicagó városa azzal a mocsaras vidékkel elképesztő. Még a címet is valami mesés módon nyomták rá, ami nagyon passzol a borító többi részéhez. Ez a borító is felkerült a top10-es listámra.



Könyv:


 Bevallom őszintén, hogy először láttam a filmet és csak utána vettem meg és olvastam el a könyvet is. De ennek ellenére egyikbe se csalódtam. A film látványvilága lenyűgöző volt, és hogy mennyire élethűre megcsinálták mindazt, ami a könyvben is megjelenik. Szerintem nagyon hű is volt a könyvhöz, volt benne pár plusz rész vagy épp kihagyott rész, ami minden könyves adoptációnál jelen van, de ennek ellenére élvezhető volt. Mivel a filmet láttam, így nem voltak nagy meglepetések a könyvben se.

 De hát egy könyv élvezhetőbb számomra általában, mint a film. A szereplők jelleme és érzései sokkal jobban megérthetőek. Jobban belelátunk a történetbe és a dolgok miértjébe. Persze sok kérdésünkre még a könyvben sem találunk választ, de majd talán a következő részekben.
 A ruhák színeinek fontos szerepe van. Mindenki a saját csoportjának megfelelően öltözködik.
 Általában feketében vannak a Bátrak. Szürkét hordanak az Önzetlenek. Kéket a Műveltek. Fekete-fehér az Őszinték ruhája. Piros, barna vagy éppen sárga a Barátságosok öltözéke.
 A világ felépítését elég gyorsan meg tudja érteni az olvasó és hozzá is tud szokni. Csoportokra van osztva a lakosság. De vannak, akik nem illenek bele egyik csoportba se. Ezeket az embereket Elfajzottaknak nevezzük. Az Elfajzottak, a műveltek szerint bomlasztják a rendszert, amit megalkottak, ezért pusztulniuk kell. Az Elfajzottak létezését és eltűnéseiket próbálják eltitkolni, de a családtagoknak azért feltűnik, ha eltűnik egy testvér, szülő vagy gyerek.
 Tris és Négyes kapcsolata nagyon változó, de csak az elején. A végén mindketten rájönnek, hogy mit is éreznek egymás iránt.
 A könyvben Tris anyukájáról sokkal több dolgot tudunk meg, mint a filmben.{SPOILER!} Kiderül, hogy korábban ő is a bátrakhoz tartozott, sőt azt is megtudjuk, hogy honnan örökölte Tris az elfajzottságát. Már ha ez örökölhető. {SPOILER VÉGE}
 A történet maga nagyon izgalmas és a brutális valóságot mutatja be. Attól hogy valaki csoportot vált, még nem biztos, hogy bent is tud maradni, abban az adott csoportban. A beavatások során, vagy épp egy rossz szóért is távozhatnak a csoportból. A beavatások elég durvák, mind fizikailag, mind lelkileg megterhelik a ,,gyereketek”, akik eddig egy burokban éltek. A szülők már nem tudják segíteni őket, itt már csak magukra számíthatna k. Minden tettük következményekkel jár, és ezt a terhet van, aki nem bírja elviselni.
 {SPOILER!}Van egy nagyon érdekes jelenet. Amikor elmennek a kerítéshez Tris észreveszi, hogy be van lakatolva a kapu. Ám nem felőlük van a lakat. Ezen ő nem is csodálkozott annyira. Én viszont kiakadtam. Eddig is tudtam, hogy a műveltek valami nagy dologra készülnek, de nem gondoltam volna, hogy valami ilyesmi is áll a háttérben. Ebből kiderül, hogy nem kell őket megvédeni semmilyen kintről érkező szörnyetegtől, csupán csak ők vannak bezárva. A művelteknek kellett egy olyan közösség, amit irányítani tudnak. Ezért szétszaggatták az embereket és bezárták őket, hogy könnyebben manipulálhatóak legyenek. Szóval a lakatos részből nem derül ki, hogy pontosan mi is az oka, ez csak az én személyes véleményem. Azért remélem, hogy a következő részekben erre is magyarázatot találok.{SPOILER VÉGE} Az is nagyon tetszett ebben a könyvben, hogy a sérülések valódinak hatnak. Nem történik az meg, hogy valakit elvernek és másnapra már semmi baja. A gyógyulási folyamatokon is végig mennek a szereplők. A fájdalmuk is valódinak hat.
 A film és a könyv összehasonlítása közben találkoztam azzal, hogy míg a filmben felvállalhatja Tris és Négyes, hogy együtt vannak, addig ez a könyvben nem ilyen egyszerű. Titkolniuk kell, nehogy valaki bundára gyanakodjon.
 A mellékszereplők közül csak Christinát emelném ki. Ő egy igazi Őszinte, ami a szívén az a száján is.
 Összességében nagyon jól össze van rakva a történet és ez egy olyan helyzet, ami akár pár évtized múlva valóban meg is valósulhat és mi is ebben a helyzetben találhatjuk magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése