2015. március 2., hétfő

Stephen King: Carrie


Stephen King: Carrie

Nem szoktam a kiadás dátumát, vagy az én példányom kiadásának évét feltüntetni a bejegyzéseimben, de itt most úgy éreztem, hogy nem árthat. Szóval az eredeti megjelenés éve 1974, így nem egy mai csirkéről beszélünk, de ennek ellenére, néhány résztől eltekintve én meg nem mondtam volna, hogy egy ilyen idős könyvet olvasok. (Az én kiadásom 1995-ös, mint ahogy én is '95-ben születtem :) )

Fülszöveg:

A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megrázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom! Elérkezik a nagy nap, az érettségizők bálja. Csodák csodája, a rút kiskacsa Carrie-t bálkirálynővé választják a csinos és népszerű Tommy oldalán. Ám néhány diák nem bír magával, a végsőkig meg akarja alázni a lányt, s szörnyű tervet eszel ki. Válaszként Carrie szabadjára engedi pusztító erejét, melynek nyomán kő kövön nem marad…

Borítóról: 

Mivel egy elég koros könyvről van szó, így sokféle borítóval jelent már meg. Ezért én a saját példányom borítóját választottam.
Nem egy olyan nagy szám a borító, nem is igazán illik szerintem a történethez, de azért az a piros szem mindenki tekintetét megragadja és nem is ereszti.

Könyv:

Jelentem végre sikerült elolvasnom az első Stephen King könyvemet. Már nagyon régóta szerettem volna olvasni egy King könyvet, először a Mobilt vettem meg, de csak beleolvastam utána pedig felraktam a polcomra és azóta se olvastam el sajnos. De a Carrie-t nem olyan régen sikerült filmen is látnom, így nagyobb volt a kíváncsiságom, hogy miből is születhetett a film, mert hát az is eléggé tetszett és így vagyok a könyvvel is.
Elég könnyen megragadja az olvasó figyelmét, vannak benne persze unalmasabb részek, de ezeket általában vagy nagyon rövidre szabta King vagy valami olyan izgalom követi, ami elfeledteti az olvasóval, hogy unta volna magát. Határozottan nem horror könyv, de megvan a maga sötét borzongató hangulata.
A Carrie egy tökéletes elrettentő példa az iskolai terrorizálásokra. Adott egy nem túl népszerű és nem is túl szép lány, akit az anyja meglehetősen furcsán nevelt, így ennek nyoma maradt a lány viselkedésén. Carrie anyja nagyon vallásos és ez egy ,,kis" őrülettel is társul, így megkaphattuk a nem túl tökéletes gyerekkort. Carrie nem részesül túl részletes felvilágosításban, így kezdődik minden. Iskolatársai bántalmazzák szóban, tettekben és ezzel jutunk el a legjobb részhez, vagyis hát az olvasó számára a legjobb részhez, hogy a lány átadja magát az erőnek és bosszút áll mindenen és mindenkin, ami/aki az útjába kerül.
Számomra talán a legérthetetlenebb dolog az egészben, az a diákok kegyetlensége. Adott a szituáció, ami szerintem nem éppen egy vicces műsor része és az első reakciójuk a megállíthatatlan fuldokló nevetés. Élvezik, hogy egy ártatlan lányt megalázhatnak és eltiporhatnak. A szereplők az összes, de tényleg az összes nagyon idegesítő és szinte vártam, hogy mikor éri már őket utol a végzetük és sajnos sok helyen, aki a legkegyetlenebb halált érdemelte volna az halt meg a leggyorsabban.
A könyv szerkezete számomra nagyon szokatlan volt, de rá kellett jönnöm, hogy ez tetszik. Nem csak azt olvashatjuk, hogy Carrie hogyan élte meg ezt az egészet, hanem különféle szemszögekből kapunk betekintést és ez feldobja a könyvet. A szemszögváltáson kívül vannak még cikkek, könyvrészletek, jelentések és tanúvallomások, amik által még jobban belelátunk abba, hogy mi történt azon kívül, mint amit láttunk Carrie szemén keresztül.

Nagyon tetszett és csak ajánlani tudom mindenkinek, mert egy nagyon izgalmas történet.

Mivel említettem ugye, hogy láttam a filmet, így azt is ajánlom figyelmetekbe. Én az új változatot láttam (2013) nem teljesen könyv hű, de nekem az is nagyon tetszett, nemcsak a könyv. Ide kattintva meg tudjátok nézni a film előzetesét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése