2015. január 4., vasárnap

Sarah Blakley-Cartwright: A lány és a farkas


Sarah Blakley-Cartwright: A lány és a farkas

Fülszöveg: 

A faluban megkondul a harang egyszer, kétszer, háromszor – valakit megöltek. Negyedszer is megszólal... A gyilkos a Farkas. Amikor még a falvak olyan kicsik voltak, hogy mindenki ismert mindenkit, egy kislány harcolt, hogy meglelje a maga útját. Valerie nem „jó kislány”. Amikor a helyi vérfarkas kiszemeli magának, Valerie-nek lehetetlen döntést kell hoznia. Senkihez sem fordulhat, miközben választhat a rákényszerített házasság, és a szökés között igaz szerelmével. Az apja a helyi iszákos, az anyja irányítani akarja, és a többi lány – ők gyorsan boszorkánynak kiáltják ki. Ki menti meg Valerie-t? Meg tudja menteni saját magát? A klasszikus gyermekmese lebilincselő újragondolásában nehéz lehet megtalálni a happy endet.

Borítóról: 

A betűtípustól a fákig minden tetszik rajta. Nagyon jó ötlet volt egy kis mozgást vinni a borítóba, mert maga a történet sem egy túl nyugis. Ezeket a fákat pedig egyszerűen imádom. Azok az apró mondatok, pedig mindig mosolyra késztetnek.  A kettő közül a kedvencem a  ,, A jó kislányok nem állnak szóba vérfarkassal”. De mint később kiderül, a főhősnőnk nem tartozik a jó kislányok közé.

Könyv: 

A könyv segítségével egy olyan korba is betekintést nyerhetünk, ahol még minden más volt. Az emberek nem szerelemből házasodtak, csak az érdekek számítottak. Elítéltek mindent, ami egy kicsit is más volt, mint a szokásos unalmas.
A történet több szereplő nézőpontjából áll össze, így az olvasó jobban belelát a történtek miértjébe.  A történet a Piroska és a Farkas mesére épül, így megtalálhatunk a történetben pár erre utaló idézetet, mint például:
,,- Milyen nagy a szemed, Nagymama!...
- Hogy jobban lássalak, kedvesem…
- Milyen nagy a füled, Nagymama!
- Hogy jobban halljalak, kedvesem…
- Milyen nagyok a fogaid, Nagymama!
- Hogy jobban bekaphassalak, kedvesem…”
Ez az idézet, szerintem mindenki számára ismerős lehet, aki hallott már a meséről és szerintem jó ötlet volt beleírni a könyvbe is.
Érdekes, hogy a falubeliek nem akarják elűzni, vagy megölni a farkast, inkább alkut kötnek vele és úgy élik az életüket, mintha nem egy hatalmas fenevad tartaná őket rettegésben.
A történet nem szenved hiányt vérből, fájdalomból, brutalitásból, kegyetlenségből és félelemből sem. Kapunk egy kis szerelmi háromszöget is, de a történet végére megoldódik a dolog. Valerit sokszor alig lehet követni, mikor a farkas kilétét akarja kideríteni. De alapvetően egy szerethető karakter volt számomra. Erős és határozott.
A két hősszerelmes Peter és Hanry. Peter egy igazi rossz fiú, akibe Valeri már régóta szerelmes. Hanry pedig a másik véglet. Egy kedves férfi, aki mellé még jómódú is, így minden lány róla álmodik.
Valeri barátnői elég kétszínűek és elhanyagolhatóak. Nem egy kitartó csapat, amint nem kedvez Valeri szerencséje már el is hagyják.
A film változatát is jól összerakták, sok helyen találkozik, de persze mint mindig eltérések is vannak. Ha még nem olvastad a könyvet, de a filmet is szeretnéd megnézni, ajánlom, hogy előbb a könyvet, majd a filmet nézd. Egy jól megírt farkasos könyv, nagyon tudom ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése