2015. január 23., péntek

Cassandra Clare: A végzet ereklyéi 6. - Mennyei tűz városa


Cassandra Clare: Mennyei tűz városa

Fülszöveg:

A Végzet Ereklyéi zárókötete
Erchomai, mondta Sebastian. Jövök.
Árnyvadászok
A sötétség visszatér az árnyvadászok világába. Miközben minden széthullik körülöttük, Clary, Jace, Simon és a barátaik összefognak, hogy megküzdjenek a nephilimek valaha volt legnagyobb ellenségével: Clary saját bátyjával.
Sebastiant a világon semmi sem győzheti le; – egy másik világba kell talán utazniuk, hogy esélyük legyen? Életek vesznek oda, szerelmeket áldoznak fel, és minden megváltozik a Végzet Ereklyéinek befejező kötetében.

Borítóról:

A borítóról már írtam a 2014 borítói című posztomban, úgyhogy nem nehéz kitalálni, hogy nekem nagyon tetszik a borító. Imádom Clary haját, annyira szép a színe.Tetszenek a fegyverek, a sötét és világos kontrasztok és a színek is. Kicsit bővebb véleményemhez nézzétek meg a 2014 borítói bejegyzést.

Könyv:

Nagyon vegyes érzelmeim voltak a könyvvel olvasás közben, hiszen egy csodálatosan varázslatos könyvsorozat, amibe mindenki beleszeret, de... Sajnos a sorozatnál is előjött ez a de... mégpedig a Bukott angyalok városánál. Az a kötet nagyon megosztotta az olvasókat, DE Cassandra a kételyeket sikeresen eloszlatta az Elveszett lelkek városával, legalább is engem megnyert és újra beleszerettem a sorozatba. Csak sajnos most , mint már írtam vegyes érzelmekkel kellett olvasnom, hisz már nagyon rég óta erre vártunk. Végre megtudhattuk mi vár a mi szeretett Árnyvadászainkra és Alvilágijainkra. Még a megjelenés előtt kaptunk olyan híreket, hogy 6 főbb szereplőnek örök búcsút mondhatunk, ez akkor mindenkit nagyon megrendített, bennem is felmerült, hogy vajon kik is lesznek majd ezek és így olvasás közben is előjött ez a kérdés. Mikor valaki megsérült egyből arra gondoltam, hogy ne haljon már meg, hisz nem lehet ilyen vége az ő sztorijának. De ahogy haladtunk a történetben, kiderült, hogy egyáltalán nem azok halnak meg, akikre én számítottam. Nem rendített meg a haláluk, nem is szerettem őket annyira és én azért kicsit több izgalmat vártam volna, hisz egy 6 kötetes sorozat utolsó részét tartom a kezemben. Ennek ellenére, ugye a Sötét háború zajlik a kötetben, így izgalmas pillanatok sem maradhatnak el a könyvben. Viszont megint előjön a, de mivel a sötét háborúból mi nem sokat élünk át. Ugyanis mi egy másik frontól nézzük a csatát.

A főellenség Sebastian, nekem egyre inkább a szívembe lopta magát. A sok gonosz tette ellenére is egyre jobban megsajnáltam, hisz teljesen mást tanítottak neki, és ő is másképp látja az életet, nem kellene hibáztatnunk azért, hogy nem tudja mi az a szeretet, mondjuk azért már lehet hibás, hogy annyi embert megölt, a célja elérése érdekében. Meg ugye az a démon vér is eléggé befolyásolja szegénykémet. Ugyanakkor kapcsolata Claryvel egy egészen kicsinykét gyomorforgató.

Jace számomra még mindig egy kicsit kiismerhetetlen. A saját barátnőjét nem avatja be az érzelmeibe és a gondolataiba, ami nekem egy kicsit fura volt, de érthető is, hisz őt is Valentine nevelte fel. A sorozat alatt valamelyik résznél kiszerettem Jaceből, egyszerűen már nem olvastam úgy azokat a részeket, amiben szerepelt, hogy közben folyt a nyálam, de még mindig szerethető karakter, csak már máshogy. Jace és Clary szerelme egy új szintre lépett elég sok értelemben, de nem csak a testi kapcsolatra gondolok most, hanem a komolyságra és a mérhetetlen szeretetre, ami kettejük között alakult ki. A szerelmükön látszik, hogy lassan ők is felnőnek, de a szerelem köztük nem elmúlt, vagy átalakult, hanem elmélyült, mintha mindig is létezett volna. Én is el tudnék viselni egy ilyen szerelmet.

Simon és Izzy kapcsolatáról nem igazán kapunk sok információt, de végül az ő sztorijuk is kap egy lezárást. Elég nagy hangulatingadozások vannak a szerelmükben, de hát két ellentétes személyiség, nem is nagyon lehet mást várni.

Mindenkit nagyon izgatott a kérdés, hogy vajon mi lesz Malec sorsa, hát, ha elolvassátok a könyvet, akkor erre a választ megtaláljátok. Magnus nem szerepel túl aktívan a könyvben, különféle okokból kifolyólag, de nem szeretnék ebbe belemenni, mert elég spoileres lenne. Alecről viszont egy kicsit több mindent megtudhatunk, és egy eddig ismeretlen oldalával is megismerkedhetünk. Ha lenne még pár része a sorozatnak, határozottan biztos vagyok benne, hogy átmennék TEAM ALEC-ba.
Viszont van egy jelenetük, ahol Alec és Magnus majdnem könnyeket csalt a szemembe ( na jó nem csak majdnem...)

Megismerhetjük Magnus apját is, aki egy köcsög, bár ezt azért gondolom nem túl nehéz kitalálni. Mondjuk engem annyira nem érdekelt, hogy ki az apja, úgyhogy nem kaptam a szám elé a kezem, hogy "ÚÚR IISTEEN!" de azért érdekes volt figyelni a találkozásukat. Nem vagyok túl vallásos, így nem igazán tudtam a Pokol hercegeinek a funkcióját, azt se, hogy kik azok, hányan vannak és mi célt szolgálnak. Sok Bibliai idézet is volt a könyvben, ami engem eléggé zavart, mert nekem nem tetszettek. Meg amúgy is értem én, hogy illik a cselekményhez, de nekem ez nagyon erőszakos erőltetés volt. Na de mindegy is, aki egy kicsit nyitottabb a témára, annak ezzel nem lesz semmi problémája.
A történet maga elég összetett. Nagyon sok szereplővel kellett dolgoznia az írónőnek, ezért sok szemszög jelenik meg, ami akkor nem a legjobb, ha nincs sok időd és csak kicsiket tudsz egyszerre olvasni, mert belekeveredsz, hogy eddig kivel mi is történt. Ennek ellenére, abból a szempontból kihagyhatatlan volt ez a sok szemszög, hogy ez a befejező kötet és mindenki sorsát le kell szépen zárni, mert az azért csak nem néz ki jól, hogy oké ez meghalt, ez egy kicsit sír miatta, de hagyjuk jó ez így.
Mivel 2 világban is játszódik, így a helyszínek is elég változatosak, de főleg 3 helyszín között váltakozott a cselekmény. Ezek a másik dimenzió, New York és Idris.
A csata végével rá kell jönnünk, hogy itt bizony nem a csata hozta a legnagyobb áldozatokat közvetlen, de nagy szerepe volt a következményekben. Simon sorsa nagyon érdekesen alakul a csata okán.
Kaptunk egy nagyon meglepő szereplőt, aki nem más, mint egy magyar Árnyvadász. Balogh nem éppen a legszimpatikusabb ember, azt meg kell hagyni és nagyon remélem, hogy Clare nem így tekint ránk magyarokra. Bár ha így is tekint, akkor is nagyon megdöbbentő és megtisztelő, hogy ha ilyen formán is, de helyet kaptunk a könyvében.
A Mennyi tűz városa elővezeti a következő sorozatát is, amiben Emma és Julian a főszereplők, így ők is aktív szereplők.

Végig gondolva ez a könyv elképesztő és kihagyhatatlan. Egész más, mint a többi, de valahogy még is ugyan olyan. Nagyon jó történet, a Tündére népét is jobban megismerhetitek, ha elolvassátok.
Egyszóval, összegezve imádtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése